På lager

2018 La Dame de Montrose

Pris pr. stk. 499,00  DKK

Chateau Montrose har rødder helt tilbage i det 18. århundrede og vinslottet kan dermed karakteriseres af en utrolig rig historie såvel som mere end to århundreders erfaring inden for vinproduktion. I dag er Château Montrose en af Saint Estèphe’s førende vinejendomme og tilhører topklassen af anden væksts-Bordeaux vinerier. Ligeledes en af de mest konsistente producenter i hele Bordeaux, er Montrose kendt for sine elegante, kraftfulde, fyldige vine og disse er samtidig nogle af de længstlevende i Médoc. La Dame de Montrose er vinslottets fremragende andenvin og denne fremstilles efter de samme rigide principper som førstevinen, dog af yngre vinstokke. Det er hovedsageligt smidig og silkeagtig merlot, som dominerer i denne sortblanding. Vinens markante røde frugtaromaer og smage afspejler et andet udtryk for terroir i en distinktiv stil, som er mindre kompleks end den af førstevinen.

La Dame de Montrose 2018 har en lys og intens rubinrød farve. Vinens subtile næse er domineret af sorte frugter (blåbær, solbær og morello kirsebær). Den afslører også aromaer af figner og tørrede frugter, understreget af velintegreret eg og delikate krydrede noter. Ganen er overdådig og raffineret. De silkeagtige tanniner afslører en smuk garvestruktur. En lang og kraftig finish. En lys fremtid for en fremragende Dame.

Årgang
2018
Sulfitter
Tilsat
Område
Bordeaux
Alkoholfri
Ingen
Producent
Château Montrose
Serveringsforslag
Lam, Oksekød, Vildt
Drue
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot
Proptype
Korkprop
Størrelse
0,75 liter
Alkohol %
13%
Land
Frankrig

Historien om Château Montrose, der strækker sig over mere end to århundrede og tre familier, er præget af en søgen efter excellence og legendariske vintages. Som pionerer i Bordeaux, visionære bygherrer og kløgtige ledere, vidste alle disse familier hvordan, at de skulle bearbejde og værdsætte den unikke terroir. Château Montrose kan dermed takke dem for det fundament hvorpå, at vinslottet har bygget sit nuværende image og for sin unikke plads i verdenen af exceptionelle vine. Selve historien om Château Montrose forløber således, at ejendommen i slutningen af det 18. århundrede var ejet af Alexandre de Ségur, der også var i besiddelse af andre berømte ejendomme som Château Mouton, Latife og Latour. Han blev kaldt “The Prince of vines” fordi, at han ophøjede sine vinmarker til en prestigefyldt skæbne. Dernæst forærede Alexandre Château Montrose ejendommen til sin søn Nicolas Marie Alexandre Ségur. I 1778, efter at have brugt størstedelen af familiens formue, blev Nicolas Ségur tvunget af Bordeaux Parlementet til at sælge ejendommen til Dumoulin familien, herunder Etienne Théodore Dumoulin.

Etienne Théodore Dumoulin døde i 1806 og i denne forbindelse opdagede hans søn af samme navn det stykke land, som tidligere var blevet solgt til dem af Ségur-familien. Dette landområde var dækket af lyng og når lyngen blomstrede blev bjergskråningerne helt lyserøde. Lyserød på fransk er “rose” og området blev dermed refereret til som Mont Rose. Inden længe optog familien Dumoulin dette kaldenavn og døbte deres ejendom Château Montrose – ejendommen fik dermed sit navn efter dens smukke omgivelser. Det er på dette tidspunkt, at historien om Montrose for alvor begyndte. Etienne Théodore Dumoulin plantede de første vinstokke i 1815 og byggede de nødvendige bygninger/faciliteter til vinfremstillingsprocessen. Château Montrose blev under 1855 klassifikationen etableret som en anden vækst – en fantastisk indvielse af det pragtfulde vinslot. At modtage en sådan anerkendelse var en spektakulær præstation for en vinmark, der dengang kun var knap 40 år gammel. Drevet af succes, ophørte Etienne Théodore Dumoulin aldrig med at udvide sin vinmark og da han døde i 1861, efterlod han sine arvinger en vinmark på 95 hektar – dens nuværende størrelse.

I 1866 blev Montrose erhvervet Mathieu Dollfus, en fabrikejer fra Alsace og han begyndte straks at reorganisere ejendommen. Han ombyggede de eksisterende bygninger såvel som byggede nye og moderniserende faciliteterne samt introducerede nye vindyrknings- og vinfremstillingsmetoder. Fra vinmarken til vineriet udstyrede han Montrose med den bedste teknologi tilgængelig på det tidspunkt. Han var også en pioner inden for human ressources og skabte ideelle, unikke såvel som generøse arbejds- og levevilkår for sit personale. Dette indebar boliger på ejendommen, gratis sundhedsydelser og overskudsuddeling. Som designer af Montrose landsbyen, havde han en enorm indflydelse på ejendommens liv. Det lykkedes ham at stoppe spredningen af phylloxera (vinlus) ved, at installere en vindmølle, der pumpede vand fra en underjordisk brønd og oversvømmede området, hvilket endte med at redde vinmarkerne. Vindmøllen, bevaret af successive generationer af ejere, er nu et af symbolerne ved Montrose.

Mathieu Dollfus døde i 1886 og ti år efter blev Montrose erhvervet af familien Charmolüe, som fulgte i hans fodspor og fortsat drev vinslottet mod stabilitet samt succes. Louis Victor Charmolüe havde nemlig stor erfaring indenfor Bordeaux vinhandel, da han gennem ægteskab havde erhvervet både Chateau Cos d’Estournel og Chateau Pomys. Med denne familie ved roret i over et århundrede, blev Montrose’s omdømme kun styrket. Ejendommen producerede regelmæssigt legendariske vine og opretholdte kontinuerligt den høje kvalitet. Château Montrose forblev i familien gennem tre generationer og overlevede en alvorlig økonomisk krise samt to verdenskrige. I 1960 overtog Jean Louis Charmolüe kontrollen over Château Montrose. Han begyndte at genplante vinmarkerne samt modernisere faciliteterne og således konsoliderede han Montrose’s position som en af de fineste Bordeaux-vinproducenter. Ydermere skabte han i 1983 vinslottets anden vin, La Dame de Montrose, som en hyldest til hans mor Yvonne Charmolue. Tilbage i januar 1944 døde hendes mand, Albe Charmolue, under anden verdenskrig og efterlod hende alene med ansvaret for vinslottet såvel som deres søn (Jean Louis). Hun administrerede Château Montrose på egen hånd fra 1944 indtil 1960, da Jean Louis Charmolüe var klar til at tage over.

I maj 2006 solgte Jean Louis Charmolüe ejendommen til Martin Bouygues og Thomas Bouygues. De elskede slottets vine og var blevet introduceret til disse af deres far, Francis Bouyges. Vel at mærke klar over potentialet bag ejendommens unikke terroir, værdsatte de fordelene samt rigdommen ejendommen medførte og besluttede sig for at investere i den. Under brødrenes drivkraft, trådte Montrose ind i det 21. århundrede med en spektakulær rekonstruktion. Det exceptionelle projekt tog syv år og varede fra 2007 til 2013.