Ikke på lager

2022 Domaine Jean Collet - Chablis Grand Cru Valmur

Pris pr. stk. 699,00  DKK

Valmur er centralt placeret på grand cru skråningen på højre side af Serein-floden lige over
for Chablis. Topografisk har parcellen form som en dal. Collet's jordlod har eksponering
mod nordvest. Her består jordbunden af en base af den for Chablis så karakteristiske
Kimmeridgian kalksten, som toppes op af et dybt lag af mørkebrun ler med fossilerede
østers (Exogyra Virgula). Vinstokkene, som dyrkes efter økologiske principper, er i
gennemsnit 45 år gamle og håndhøstes med et udbytte på 40 hektoliter pr.
hektar. Druerne sorteres omhyggeligt, inden de presses skånsomt i en pneumatisk presse.
Vinen spontangæres og lagrer derefter i 18 måneder i brugte barriques. Den færdige vin
har en lys, gul farve med grønne reflekser. Duften og smagen er karakteriseret af lyse
frugter, blomster og krydderier, som er Valmur's signatur. Smagen er rund og fyldig med
en raffineret mineralitet. Nyd denne elegante vin til de bedste retter med hummer, skaldyr
og pighvar.

Årgang
2022
Sulfitter
Tilsat
Område
Bourgogne
Alkoholfri
Ingen
Producent
Domaine Jean Collet
Serveringsforslag
Fisk, Skaldyr, Østers
Drue
Chardonnay
Proptype
Korkprop
Størrelse
0,75 liter
Alkohol %
13%
Land
Frankrig

Domaine Jean Collet et Fils er en traditionsrig Chablis-producent, som blev etableret i
1954. Domænet drives nu af Romain Collet, som er tredje generation. Han overtog tøjlerne
til domænet tilbage i 2008 i en alder af blot 21 år. Han råder over 37 hektar fordelt på Petit
Chablis, Chablis, 1er Cru og de to Grand Cru’er: Valmur og Les Clos. Desuden har Romain en
lille produktion af raffinerede mousserende vine. Gennemsnitsalderen på vinstokkene er
ca. 50 år. Romain Collet siger: ”Jeg er den heldigste generation. At have gamle vinmarker
som disse at arbejde med i min levetid er helt særligt, og det er takket være min bedstefar,
Jean”. Hektarudbytterne holdes lave, og der bruges kun druer fra de bedste Kimmeridge
jorde. Romain Collet har i trit med tiden indført økologiske dyrkningsmetoder. År for år
bliver flere og flere af appellationerne officielt økologisk certificeret.
”Hver vin har sin egen fortælling”
Stilen på Collet’s vine tager afsæt i flere generationers knowhow om vinmarkerne:
Hvordan de vokser, hvordan de er forskellige fra hinanden, hvordan de reagerer i kælderen
under gæringsprocessen og ikke mindst i løbet af modningen i kælderen. ”Hver vin har sin
egen fortælling”, mener Romain Collet. De forskellige climats får forskellig behandling i
kælderen (rustfri ståltanke, cementæg, foudres, barriques), så de individuelle særpræg
træder frem.