Fra statsdomæne til topmoderne Gut Hermannsberg
Der ligger årelange traditioner bag vinene fra Gut Hermannsberg. Den preussiske stat
etablerede vinhuset i 1902, og de første Riesling-vinstokke blev plantet i 1903 på stejle
skråninger, som indgår på enhver liste over de bedste dyrkningssteder for Riesling i
Tyskland: Kupfergrube, Hermannsberg og Bastei. Vinhuset blev drevet offentligt indtil
1998. I 2010 trådte nye, private kræfter til og investerede massivt i at få vinmarker og –
kælder up to date. I samme ombæring blev navnet ændret til Gut Hermannsberg, opkaldt
efter monopolmarken Hermannsberg. Domænet råder over 30 hektar vinmarker i
Schlossböckelheim, Niederhausen, Traisen og Altenbamberg, som ligger i den mellemste
del af Nahe. Alle vinmarker er klassificeret ”Grosse Lage”; tyskernes svar på Grand Cru.
Stor vin bliver født i vinmarken
Fokus for vinmager Karsten Peter er at få udtrykt den unikke karakter af hver enkelt
vinmark i vinen. Vin er natur, og stor vin bliver født i selve vinmarken med respekt for og i
samklang med naturen. Gut Hermannsberg fremstiller egen kompost og arbejder
omhyggeligt med at trimme og beskære vinstokkene. I vinkælderen lægges sidste hånd på
værket. Hver parcel behandles separat, så ethvert individuelt potentiale kommer frem.
Man afstår også fra at klare vinene og bevarer dermed vinens autentiske udtryk.