Distriktet
Få steder på jorden er smukkere end Piemonte på en solskinsdag ved efterårstide. De bølgende bakker med vinmarker
står i gyldne farver med de sneklædte Alper i baggrunden og blå himmel foroven. Det ligner ren magi. Det, der
præger efteråret i Piemonte, er nu ellers tågedis, der opstår, når den kolde bjergluft fra Alperne mødes med den lune
luft fra lavlandet.
DOCG-distriktet, hvor man producerer Barolo, har taget sit navn efter landsbyen Barolo, ca. 15 km. syd for byen
Alba. Her finder man nogle af Piemontes mest berømte vinmarker og vinproducenter omkring byerne La Morra,
Barolo, Monforte d'Alba, Castiglione Falletto og Serralunga d'Alba. Det bakkede distrikt med utallige slotsruiner på
toppen af bjergene er en fryd for turisterne! En streng lovgivning omkring regulering af udbytte og fadlagring har
betydet en stor kvalitetsforbedring. Her finder man vine med granatrød farve og nuancer af blommer, tjære og engelsk
lakrids. Et godt indhold af tannin sikrer dem som regel et langt liv.
Producenten
Hos GAJA gennemgår alle detaljer i produktionen den strengeste kontrol. Vinmarkerne - både dem omkring huset i
Barbaresco og i alle de andre områder, hvor GAJA i dag dyrker vin - bliver passet i overensstemmelse med den
betydning, de har - nemlig som kilden til det hele! En kilde, som man dog ikke tapper den sidste dråbe ud af -
tværtimod, så er netop en del af grunden til den enestående høje kvalitet i vinene fra GAJA, at høstudbyttet pr. ha. i
mange tilfælde er MEGET lavt. Dette gælder naturligvis ikke mindst på de bedste marker som f.eks. Sori Tildin, Sori
San Lorenzo og Costa Russi.
Angelo Gaja overtog som 21-årig vingården i 1961 som den 4. generation i familien. I godt fem årtier var han om
nogen fornyeren i Piemonte, og vinene fra GAJA regnes stadig som den ultimative top i området - 'ingen over - og
ingen ved siden af'. I de senere år er 5. generation løbende blevet kørt i stilling, og døtrene Gaia og Rossana har jo
haft den ypperste læremester, så fremtiden tegner absolut lys for denne enestående vinfamilie. Angelo GAJA har dog
ikke helt sluppet tøjlerne endnu, så døtrene har fortsat deres læremester ved deres side... Vinene fra GAJA har aldrig
været billige, men de byder på enestående vinoplevelser, og der er kvalitet og smag for hver eneste krone!
Produktet
Angelo Gaja købte i 1995 parcellen Conteisa (6,08 ha.), som er en del af vinmarken Cerequio i La Morra kommunen i
distriktet Barolo. Navnet Conteisa betyder ”tvist” på italiensk og skyldes, at marken Cerequio i mange år var årsag til
en tvist (løst i 1275!) mellem kommunerne Barolo og La Morra om tilhørsforholdet til disse kommuner. Den
sydvendte parcel Conteisa ligger i en højde af ca. 300-380 m.o.h., på en ler- og kalkholdig jord af mergel, blandet med
en del sand. Vinstokkene er i gennemsnit ca. 60 år gamle. Alt dette giver fremragende produktionsbetingelser for
Nebbiolo.
Gæringen foretages i ståltanke og efter en malolaktisk gæring bliver vinen modnet i normalt 30 måneder på træ. Som
regel foregår de første 18-24 mdr. på små fade (225 l.) og derefter i 12 mdr. på store klassiske træfade (”botti”), men
opskriften kan variere efter årgang.
I Conteisa finder man alle dyder for Cerquios specielle ”terroir” med masser af karakter, intensitet og kompleksitet. I
den intense og sødmefulde duft finder man nuancer af blommer, solbær, lakrids, tjære og krydderier. I smagen er
vinen ligeledes meget sammensat med en god balance mellem styrke og finesse.
Det er en vin, som fortjener en iltning på karaffel, og her vil man opleve, at dybden og fedmen kommer mere frem i
vinen. Conteisa Barolo vil egne sig fint til fuglevildt, til rådyr, til lammekød eller til en god ret med oksekød.
Årgang | 2017 |
---|---|
Sulfitter | Tilsat |
Område | Barolo |
Alkoholfri | Ingen |
Producent | Angelo Gaja |
Serveringsforslag | Fjerkræ, Kalv, Kød, Lam, Oksekød, Svampe, Vildt |
Drue | Nebbiolo |
Proptype | Korkprop |
Størrelse | 0,75 liter |
Alkohol % | 14,5% |
Land | Italien |