På lager

2016 Antinori - Ampio delle Mortelle

Pris pr. stk. 1.750,00  DKK

Ampio 2016 er mørk rubinrød i farven. Næsen har karakter med krydrede noter af sort peber og lakrids ledsaget af små mørke bær; delikate antydninger af aromatiske urter, lavendel og subtile fornemmelser af tobak, mynte og chokolade fuldender dens aromatiske profil. Ganen er forførende og elegant med fyldige tanniner. Den dybe vedvarende finish har forfinede antydninger af bitter kakao og blåbær.

Årgang
2016
Sulfitter
Tilsat
Område
Maremma
Alkoholfri
Ingen
Producent
Le Mortelle - Antinori
Serveringsforslag
Fjerkræ, Grill, Kalv, Lam, Oksekød, Tapas
Drue
Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenére
Proptype
Korkprop
Størrelse
0,75 liter
Alkohol %
14,5%
Land
Italien
EAN-nr:
5700000000769

Antinori - Ampio delle Mortelle

En blanding af de bedste Carménère, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc fra Le Mortelles allerfineste vinmarker. Ampio startede som en idé, der blev til virkelighed i en exceptionel årgang, der afspejler og repræsenterer det fulde udtryk for Maremmas terroir.

2016-årgangen var vejrmæssigt præget af let nedbør om vinteren og et mildt forår. Knopbrud og blomstring udviklede sig jævnt, og begyndte lidt tidligere end gennemsnittet. Sommeren bød på højere temperaturer end gennemsnittet i månederne juli og august, hvilket gav minimalt, men alligevel gavnligt stress på vinstokkene og forbedrede de karakteristiske egenskaber for hver druesort. Lette regnbyger i september og efterfølgende lavere temperaturer gjorde det muligt for helt sunde druer at nå optimal modning. Den unikke eksponering af vinmarkerne, som nyder godt af en nordvestlig eftermiddagsbrise og fremragende temperaturudsving mellem dag og nat, tilskynder udviklingen af ??krydrede, aromatiske noter, der forbedrer Carménères balance og Cabernets elegante struktur. Høsten begyndte i slutningen af ??september for Cabernet Franc, fortsatte med Cabernet Sauvignon, og sluttede med Carménère i begyndelsen af ??oktober.

Ampio er skabt af de bedste vinmarker på Le Mortelle. Druerne høstes i små kasser og bringes til kælderen, hvor de omhyggeligt håndsorteres. Ved hjælp af tyngdekraftstrømningsteknikken når kun saften fra de fineste bær de særlige keglebeholdere: en vinfremstillingsproces, der bevarer druernes renhed og friskhed. Tankens særlige form er med til at forbedre aromaer, garvesyrestruktur og individuelle egenskaber ved hver druesort. De forskellige portioner, adskilt af druesorter, gennemgår malolaktisk gæring i nye franske barriques af egetræ og lagres derefter i ca. 18 måneder før den endelige blanding. Ampio modnes i en yderligere periode på 12 måneder i flasken, før den frigives til salg.

Le Mortelle

Toscanske Le Mortelle ligger i hjertet af Maremma i den underskønne italienske region. Her er smukt, så det næsten gør ondt, nær byen Castiglione della Pescaia med en dyb og lang historie og fascinerende arv og kultur. Le Mortelle har været i Marchesi Antinoris varetægt siden 1999 og siden har familien arbejdet på at forbedre vinmarkerne, ligesom man har bygget et nyt vineri fordi man mener, at området har stort potentiale, der endnu ikke er fuldt opdaget. Her er 270 hektarer, hvoraf de 170 er brugt til vinmarker.

 

En ejendom, som på mange måder understreger, hvor innovativ og fremadskuende Antinori-familien er. Ejendommen blev købt i 1999 og 8 år senere investerede familien 11 mio. euro i at bygge et CO2-neutralt vineri. I 2007 talte man om problematikkerne ved global opvarmning, men det var ikke en problemstilling, der påvirkede forbrugernes købsmønster, og derfor var vineriet dengang en større økonomisk satsning.

 

En af de helt store miljøsyndere i vinproduktionen er brugen af store mængder rent vand under vinifikationen. Dette har man på le Mortelle løst ved efter brug at filtrere vandet igennem udvalgte planter, vulkansk sten og ved at tilsætte naturlige bakterier. Egentlig er det en mimik af naturens egne processer som gør, at vandet renses og kan genanvendes i vineriet. Derudover har man bygget vineriet ind i en klippe og tre etager ned i jorden, så man kan flytte vinen via tyngdekraft og holde vineriet naturligt afkølet selv under gæringen.

 

Vineriet er beliggende i Maremma, som egentlig er et meget løst afgrænset område, der rummer store kontraster. Jorden er dels noget af den dyreste i Toscana (Bolgheri) og dels noget af det billigste. Fælles er et messo-klima, som er stærkt påvirket af områdets beliggenhed ud mod havet, hvilket giver det et mildere og mere tempereret klima end de mere klassiske toskanske områder. Det har gjort Maremma til en stor legeplads for områdets ellers ikke klassiske druesorter. Hovedsageligt er det Bordeaux-sorterne, der fokuseres på. Også på le Mortelle er Cabernet Sauvignon og Franc i førersædet. I vanlig stil har familien også tænkt ud af boksen og plantet Carmenere, Viognier, Vermentino og Ansonica (aka Inzolia), druersorter som dels er nytænkende for området men i to af tilfældene også for landet.

 

Selvom vinhuset er forholdsvis nyt for Antinori, har familien været i området meget længere. I et gammelt skøde kan man læse, at familien har ejet vinmarken Poggio Franco tilbage i 1863.