Franciacorta - Italiens "Champagne" distrikt
Franciacorta området i Lombardiet producerer Italiens bedste mousserende vine. Området
fik sin DOC i 1967 og blev opgraderet til DOCG status i 1995. I alt 20 byer har retten til at
fremstille Franciacorta, alle med mineralrige, veldrænede jorde med en blanding af
kalkholdige sten og sand placeret på en undergrund af limsten. DOCG området omfatter
2.200 hektar. De tilladte druesorter er Chardonnay, Pinot Nero og Pinot Bianco.
Ca 'del Bosco - banebrydende i Franciacorta
I 1964 købte Annamaria Clementi Zanella et lille hus i skoven (Ca' del Bosco) med 2 hektar
tilhørende jord, men først 4 år senere besluttede Annamaria sig for at plante vinstokke.
Vinhusets succes skyldes i høj grad hendes søn Maurizio Zanellas arbejde, som har været
banebrydende for vinifikationsmetoderne i hele Franciacorta. Den store ihærdighed og
evige søgen efter nye metoder der kan forbedre det endelige produkt er et af Ca’ del
Boscos adelsmærker, også i dag. Ca’ del Bosco råder over 160 ha. vinmarker med en
gennemsnitlig alder på vinstokkene på ca. 20 år.
4 Stjerner & Årest Vingård 2021 i Gambero Rosso
Der er ingen tvivl om at Ca' del Bosco er blandt de bedste og mest prestigøse
mousserende vine, der laves i Italien. Kigger man i den italienske vinbibel Gambero Rosso,
så har Ca' del Bosco hele 45 gange fået tildelt de eftertragtede 3 glas. Det er kun overgået
en andet Italiensk vingård nogensinde. Samtidig er de i 2021-udgaven kåret til Årets
Vingård - BRAVO.
Cuveé Prestige - Ca' del Bosco metoden
Druerne håndplukkes fra udvalgte parceller, placeres i små kasser, sorteres og afkøles. Så
kommer de igennem den eksklusive "Druespa", der består af tre skyllekar efterfulgt af
grundig tørring i en speciel tunnel. Efter presning i den ilttætte presse gæres vinen i
temperaturkontrollerede tanke af rustfrit stål, hvor de forbliver indtil marts måned det
efterfølgende år. Vinene samles derefter omhyggeligt i det ”magiske ritual”, der skaber
Cuvée Prestige. Først efter modning i flasken på bærmen i mindst 2 år har vinen udviklet
sit udtryk, rigdom og identitet. Degorgeringen udføres i et iltfrit miljø ved hjælp af en
metode som specialdesignet og patenteret af Ca ’del Bosco. På den måde forhindrer man
oxydering, som gør det unødvendigt at tilføje sulfitter.
Årgang | 2018 |
---|---|
Område | Lombardiet |
Alkoholfri | Ingen |
Producent | Ca´del Bosco |
Serveringsforslag | Aperitif, Fisk, Fjerkræ |
Drue | Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Nero |
Proptype | Korkprop |
Størrelse | 0,75 liter |
Alkohol % | 12,5% |
Land | Italien |