Château Coutet er et af flagskibene hvis ikke selve flagskibet i Barsac appellationen og slottet lever dermed stolt op til klassifikation som Premier Grand Cru Classé som det fik op til verdensudstillingen i 1855. Det er især efter at Baly-familien er kommet til at kvaliteten og kontinuiteten har ramt et niveau, som rent ud er imponerende, og i dag er det ikke længere sådan, at Coutet taber i den uundgåelige sammenligning med Château Climens, der ligger lidt længere oppe ad vejen. Når man smager vinene, vil man have dem begge!
Og så går det jo ikke noget at 2009 er en monumental årgang for Château Coutet hvilket Neal Martin bemærkede allerede i april 2010 da han smagte vinen fra fadet dengang han stadig skrev for Robert Parker. "A sensational effort from Philippe Baly and his team" noterede han og fortsatte. "it has the same minerality exuded by Doisy-Daene and reminds me of a stellar ’62 tasted just a few weeks previously. A magnificent Coutet."
Philippe Baly fortæller da også, at 2009 var langt mere varm og tør end normalt, at usædvanlig meget sol i august skabte et enestående modningsniveau i druerne og at alt til sidst gik op i en højere enhed da regnen endelig kom den 18. september og satte skub i udviklingen af masser af sund ??Botrytis cinerea på meget modne druer. Efter bare 3 ture ude i vinmarkerne havde man hele 70% af høsten i hus og da de sidste druer blev plukket på den 4. tur op og ned mellem rækkerne den 21. og 22. oktober på den 4. tur op og ned mellem rækkerne kom man hjem med en frugt der havde sukker nok til et potentielt alkoholindhold på 24%.
Som noget ganske særligt er druerne presset i 3 gamle hydrauliske presser, som blev installeret på slottet i 1920'erne af den tidlige ejer Henri-Louis Guy. De er statiske, men monteret på nogle trækvogne, som kører på jernbanespor i gulvet, så de kan møde druerne. Omstændigt, men bevaret fordi Philippe Baly og hans vinmager Laurier Girardot er overbeviste om, at en moderne pneumatisk presse ikke ville levere det samme resultat. Vinen gærede herefter direkte i 100% nye barrique og modnede herefter i 18 måneder inden den endelige cuvée blev sammenstukket og tappet på flaske på slottet i juni 2011.