På lager

2016 Chateau Yquem- Sauterne - 37,5 cl

Pris pr. stk. 1.799,00  DKK
Årgang
2016
Sulfitter
Tilsat
Område
Bordeaux
Alkoholfri
Ingen
Producent
Château d'Yquem
Serveringsforslag
Dessert
Drue
Semillon
Proptype
Korkprop
Størrelse
0,375 liter
Alkohol %
14%
Land
Frankrig
EAN-nr:
5700000001964

Robert Parker
Containing 135 grams per liter of residual sugar, the pale lemon-gold colored 2016 d'Yquem leaps from the glass with honeyed apricots, pineapple, green mango, crushed rocks, candied ginger, coriander seed and citrus peel with hints of orange blossom. The palate is very tightly wound, vibrant and refreshing with layer upon layer of minerals and spices, finishing with epic poise and persistence.
 
Château d'Yquem har forført vinelskere verden rundt i mere end 400 år. Den legendariske søde vin fra Château d'Yquem er lavet på druer, der er angrebet af ædel råddenskab.
Af alle søde vine i verden findes der én, der overstråler alle i berømmelse. En gylden nektarsød vin fra et slot, der ligger på den højeste bakke i distriktet Sauternes i Bordeaux. Slottet hedder Château d’Yquem og laver den vin, som mange kalder verdens bedste søde vin. Den berømte Sauternes-vin er den eneste vin, der i den officielle Bordeaux-klassifikation fra 1855 blev tildelt højeste klassifikation, 1. cru Classé Supérieur.

Château d'Yquem er lavet udelukkende af fuldt botrytiserede druer, 80% semillon og 20% sauvignon blanc. Udbyttet af frugten er så lavt, at hver vinstok kun producerer det, der svarer til 1 enkelt glas sauternes.

Den har et gemmepotentiale på mere end en menneskealder, og de ældre vine er meget eftertragtede og prissat derefter.  Château d'Yquem Sauternes er nemlig en ædelrådsvin. Ædelråd er en svamp, der er meget eftertragtet i vinmarken. Svampen skaber de fineste dessertvine i verden, siges det. En anden berømt ædelrådsklassiker er Tokaji i Ungarn. Ædelråd, på latin botrytis cinerea, kommer af en skimmelsvamp, der angriber druen ved at perforere dens skind. Det bevirker, at druens vandindhold fordamper og giver druen meget koncentreret syre og sukker.

Det giver intense og komplekse søde vine. Præcist hvornår Yquem blev angrebet af ædelråddenskab, står ikke klart, men noget tyder på, at Joséphine de Sauvage vidste, hvad hun havde til hensigt at gøre, da hun dikterede, at man skulle anvende de beskadigede druer til slottets bedste vine. 

Château d'Yquem fik i 1855 under Bordeaux-klassifikationen, som det eneste slot i Sauternes, tildelt Premier cru Supérieur-status under Romain-Bertrands ledelse. Familien forblev ejere over flere generationer, også i slutningen af 1800-tallet, da den katastrofale vinpest phylloxera hærgede og ødelagde hele Europas vinmarker, også Château d'Yquem.