En hjerne som en gnaver
Med Jean Boucabeilles egne ord skal man have ”en hjerne som en gnaver”, hvis man vil
give sig i lag med at dyrke vin på domænets jorder. Markerne er nemlig så stejle og så
stenede, at det kræver en absurd mængde hårdt arbejde at opdyrke jorden. Til gengæld
byder de på nogle af de ypperste dyrkningsforhold i hele Roussillon; de stejle, sydøstvendte
terrasser er perfekt eksponerede til solen, samtidig med at den allerværste hede
om eftermiddagen mildnes af briser fra Middelhavet.
Gamle vinstokke
Domaine Boucabeilles marker blev udplantet i 1970’erne, og de har således nået en alder,
hvor deres rødder har boret sig så mange meter ned i undergrunden, at de for alvor kan
levere topkvalitet. Dyrkningen foregår efter økologiske principper, og Jean Boucabeille
blander sig mindst muligt under vinens tilblivelse. Desuden er enhver brug af enzymer,
kunstig gær og andre vederstyggeligheder helt bandlyste.
Hvad er en vin doux naturel?
Languedoc-Roussillon er kendt for forstærkede, søde vine. Vinene kan inddeles i to
kategorier: vin de liqueur og vin doux naturel. En vin de liqueur er ugæret druemost, som
er tilsat en dosis druesprit. Derved opnås en simpel, sød vin uden nogen form for
kompleksitet. Ved fremstillingen af vin doux naturel lader man mosten gære op til vist
punkt, og så slår man gæren ihjel ved at tilsætte druesprit – præcis som man også gør ved
fremstillingen af f.eks. portvin. Den delvist gennemførte gæring tilfører vinen en
kompleksitet, som gør vinen langt mere interessant end vin de liqueur-vinene.