Fra statsdomæne til topmoderne Gut Hermannsberg
Der ligger årelange traditioner bag vinene fra Gut Hermannsberg. Den
preussiske stat etablerede vinhuset i 1902, og de første Riesling-vinstokke blev
plantet i 1903 på stejle skråninger, som indgår på enhver liste over de bedste
dyrkningssteder for Riesling i Tyskland: Kupfergrube, Hermannsberg og
Bastei. Vinhuset blev drevet offentligt indtil 1998. I 2010 trådte nye, private kræfter
til og investerede massivt i at få vinmarker og –kælder up to date. I samme
ombæring blev navnet ændret til Gut Hermannsberg, opkaldt efter
monopolmarken Hermannsberg. Domænet råder over 30 hektar vinmarker i
Schlossböckelheim, Niederhausen, Traisen og Altenbamberg, som ligger i den
mellemste del af Nahe. Alle vinmarker er klassificeret ”Grosse Lage”; tyskernes
svar på Grand Cru.
Stor vin bliver født i vinmarken
Fokus for vinmager Karsten Peter er at få udtrykt den unikke karakter af hver
enkelt vinmark i vinen. Vin er natur, og stor vin bliver født i selve vinmarken med
respekt for og i samklang med naturen. Gut Hermannsberg fremstiller egen
kompost og arbejder omhyggeligt med at trimme og beskære vinstokkene. I
vinkælderen lægges sidste hånd på værket. Hver parcel behandles separat, så
ethvert individuelt potentiale kommer frem. Man afstår også fra at klare vinene og
bevarer dermed vinens autentiske udtryk.
2015 Hermannsberg Niederhäuser Riesling Grosses Gewächs
Monopolmarken Hermannsberg ligger på en stejl, sydvendt skråning med perfekt
soleksponering. Undergrunden består af stenholdig skifer, som er dækket af
loess, ler og melaphyr, hvor sidstnævnte stammer fra perioden for 100 år siden,
hvor der var minedrift i området. Jordbunden har et usædvanligt højt indhold af
fossiler. Høstudbyttet er på 30 hl pr. ha. Gæringen finder sted i store 600 l
egetræstønder.
Her får du en knastør Grosses Gewächs med kun 1,2 gram restsukker pr. liter!
Hermannsberg forener renhed, kraft og elegance. Kompleksiteten er uhørt.
Mineraliteten er eksplosiv. Udviklingspotentialet er enormt. En fortrinlig ledsager
til retter med urter og krydderier såsom spinat risotto og grillede auberginer med
yoghurt-dressing med karry. Smager også skønt til stegt fisk, kyllingelever eller
kalvekød.