Historien om Wohlenberg Vinhandel

2020 Oktober - Generationsskifte i en af byens ældste butikker

Wohlenberg har været garant for god smag siden 1913 og det er fortsat ambitionen, når forretningens nye ejere overtager.

Jørn og Anna Petersen, som har ejet forretningen siden 2004, overdrager Wohlenberg til Martin Christiansen og Jacob Moos pr. 01. oktober 2020.

"Det glæder os, at Martin og Jacob skal overtage butikken og drive den videre på deres måde. De kender forretningen og vores kunder, og vi er trygge ved, at de nu overtager roret", fortæller Jørn Petersen.

”Efter 17 spændende og gode år, vil vi gerne sige en stor tak til personale, kunder og samarbejdspartnere” lyder det fra Anna og Jørn Petersen.

Læs mere om generationsskiftet ved at klikke her.

 

2020 Januar - Vinlager bliver renoveret.

- Efter 40 år som Vinlager må vi sige at det trængte …. Så der er blevet malet, ny belysning – så vi kan leve op til Project Zero krav, installeret varmepumpe og snedkereret nye betjeningsdisk, nu fremstår hele Vinlageret super flot, lyst & venligt.


2018 August - Jacob Moos ansættes som daglig leder af butikken.

-  Jacob ansættes som daglig leder af frontbutikken med ansvar for den daglig drift og personale ansvar.


2017 Oktober - Martin Bae Christiansen kommer med som partner i firmaet.

- Efter næsten 10 år hos Wohlenberg er Martin nu blevet partner i Wohlenberg, souschef og daglig leder af Vinlageret med ansvar for indkøb af vin & spiritus, samt ankermand på vores aktiviteter med vin & spiritus smagninger.


2016 Oktober – Jens Kristian Bertelsen stopper som partner i firmaet.

- Jens har valgt at gå på pension og stopper som partner i firmaet, han vil dog forsætte som senior medarbejder med tilkaldevagt i begrænset antal timer på Vinlageret.


2014 Oktober – Vi lukker vores Tobaksbutik på Perlegade 17.

- Vi flytter My Own Blend Tobacco og et lille udvalg af piber på vores Vinlager Perlegade 10.

Resterne af tobak, piber & cigaretter overtages af Kent fra den lille tobaksbutik Petit Jernbanegade. 


2013 Oktober - Borgen Sønderborgs nye Butikscenter står klar til åbning 1. oktober 2013
- hele Apotekerhaven får et ansigtsløft, bunkerserne bliver fjernet og en vej op til Wohlenbergs Vinlager er nu klar. Vi får lavet gangsti fra Borgen via Wohlenberg Gårdhave til Perlegade.


2
011 Maj - Ombygning og fornyelse af vores Gårdhave
Nu er vi klar til udeservering og aktiviteter i det fri.


2011 Januar - Wohlenberg er kåret som Årets Butik 2010 af Budstikkens læsere! Flot og dejligt - vi er stolte!

Lokalavisen Budstikkens læsere har endnu engang kåret Årets Butik i Sønderborg Kommune. Denne gang løb Wohlenberg med æren og den flotte pokal!

Hanne Steen Jensen udtaler:
“Butikken har en atmosfære som gør, at man hver gang turen går til Sønderborg, lige må ind og vende, og man bliver altid mødt med store smil og megen hjælpsomhed. Samtidig har de været igennem en kæmpe forandring. Dengang vi kom til byen i 1977 var det også en fin butik, men atmosfæren var en anden. Faktisk var der koldt om vinteren, hvor olien stivnede i flaskerne og personalet frøs med anstand og varmt tøj. Men venligheden var den samme som i dag, hvor meget af personalet også fortsat er i butikken."

Læs hele artiklen her.


2010 - Rosende omtale for Smukt vedligehold samt istandsættelse

Rosende omtale for Smukt vedligehold samt istandsættelse 2010. Uddelt af Sønderborg Kommune.

Se udtalelsen her eller læs den nedenfor.

"Sønderborg Kommune ønsker dig tillykke!

Sønderborg Byråd har fokus på arkitekturen, såvel den nye arkitektur som de ældre bevaringsværdige bygninger. Kommunen har de seneste år haft et formelt samarbejde med bevaringsforeninger, arkiver og museet, kaldet bygningsbevaringsområdet.

Det er i dette forum, at man har arbejdet for at genoptage mange af de tidligere kommuners tradition med at give en anerkendelse til særligt smukke bygninger eller pladser. Borgerne har den seneste måned kunnet indsende forslag til uddelingen, og der er indkommet mange fine forslag, som rådet har bedømt og udvalgt på vegne af Sønderborg Kommune.

Prisen uddeles én gang om året på Arkitekturens Dag indenfor 3 kategorier: 1. Smukt nybyggeri, 2. Smukt vedligehold og istandsættelse og 3. Smukt uderum.

Din bygning er blevet indstillet og bedømt. Det er med stor glæde, at jeg kan fortælle dig, at din bygning har fået rosende omtale.

I år uddeles der 4 plaketter. Desuden uddeles der rosende omtale til 5 bygninger og haver, som var tæt på at få plaketten.

Plaketterne og den rosende omtale er en tilkendegivelse til ejerne af de respektive ejendomme om, at de har gjort det godt, og at de med rette kan være stolte af deres arbejde. Vi er stolte af, at der i Sønderborg Kommune bygges så meget spændende byggeri, og at så mange mennesker sætter en ære i at istandsætte deres huse i den rette udformning og med originalt udformede materialer.


2010 - Årets Galoche udnævnt af Sønderborg Salgs- & Reklameforening

For sjette gang har Sønderborg Salgs- og Reklameforening uddelt prisen Årets Galoche. Mod, vilje, idérigdom og inspiration er kodeordene for prisen, der gives til en person eller virksomhed i Søn-derborg-området, som tør prøve noget nyt uden dog at være på sikker grund. I år gik prisen til Wohlenberg.

– I kender det med garanti: Man går ind i en butik, og straks ved man, at man er kommet til det helt rette sted. Indbydende varer på hylderne, førsteklasses service og en helt unik viden om alle de for-skellige kvalitetsprodukter, der sælges. Man følger sig ganske enkelt hjemme og i de aller bedste hænder.

Sådan sagde Rie Bramsen fra Sønderborg Salgs- og Reklameforening (SSR), da hun på foreningens 59. generalforsamling motiverede valget af Wohlenberg som Årets Galochemodtager.

Foruden middag blev der budt på champagne- og chokoladesmagning, forestået af Jørn Petersen fra Wohlenberg, der ikke anede, at han senere på aftenen skulle modtage Årets Galoche på vegne af hele Wohlenberg.

– Jeg blev utroligt glad og overrasket og vidste intet om, at vi ville modtage Årets Galoche. Jeg kan garantere, at Galochen skal komme alle medarbejderne hos Wohlenberg til gode, fortæller en glad Jørn Petersen.

Går ikke i små sko
Årets Galoche symboliserer det modsatte af at gå i små sko og uddeles til den person eller virksomhed, der i løbet af året har gjort noget i tråd med SSR’s grundlæggende opfattelse.

– I SSR forsøger vi at tænke kreativt, anderledes og tage chancer for derigennem at nå noget, som gør hverdagen en lille smule sjovere og ikke mindst mere indholdsrigt. Med årets galoche ønsker vi at bakke op en person eller virksomhed, der tør, vil og kan. Det belønner vi med et gavekort på 5000 kr. og naturligvis æren og vores store påskønnelse af deres blotte eksistens, fortæller Rie Bramsen.

Respekt og mod
At valget faldt på netop Wohlenberg skyldes bl.a., at butikken har haft modet til at turde igangsætte en omfattende modernisering og ombygning i den værste finanskrise i nyere tid. Hertil lagde Rie Bramsen i motivationen vægt på respekten for historien i ombygningen og valget af leverandører:

– Lokale leverandører og håndværkere blev nænsomt udvalgt til at varetage den store ombygnings-opgave, imens inspirationen blev hentet ikke kun i Danmark men også i udlandet. Det er flot, det er stort, det er godt tænkt og det er modigt, sluttede Rie Bramsen.


2010 Maj - Vi åbner vores nye Butik

1 måned efter vores påbegyndte ombygning stod forbutikken klar.


2010 April - Ombygning påbegyndt

Jørn Petersen vil her på disse linier give sit bud på hvorfor og hvordan:

"Vi mangler plads, vi savner et bedre arbejdsmiljø samt gode arbejdsbetingelser, fødevarekontrollen har stillet krav til et nyt gulv, og så trænger hele Butikken til en ansigtsløftning. Samtidig har vi overtaget vores Butik på Perlegade 10 og ønsker nu at realisere vores drømme om fremtidens Wohlenberg. Udover det har vi overtaget Plett's Tobaks & Tips-butik på Perlegade 17, hvor vi fremover vil samle alt tobak, piber og tilbehør samt blade m.m. og samtidig være den faglige garant for god service.
På Perlegade 10 går vi lidt voldsomt til værks. Alt bliver renoveret: nyt gulv, ny facade, nyt inventar, nyt loft, ny belysning. "Men er det så ikke synd?" vil nogen så nok spørge... NEJ, for vi lover at bygge om på en måde, så vi sikrer fremtiden og ved vores valg af materialer og indretning at have respekt for de næsten 100 år, som Butikken har været som Wohlenberg.
Vi har valgt lokale, professionelle håndværkere, med SIB i spidsen, til at forestå ombygningen, som er valgt ud fra kvalitet, tillid og fleksibilitet. Vi har bl.a. valgt at få lavet vinduer i dansk egetræ lavet af lokale håndværkere, og alt vores inventar har vi hentet inspiration til rundt om i landet. Sønderborg Køkkengalleri laver det i massivt dansk egetræ, og det er lavet 100% efter vores ide og nøje tilpasset vores butik – det bliver helt unikt!
På el-siden har vi valgt N.H. Jespersen, som vil sikre, at vores belysning m.m. lever op til vores Project Zero CO2 mærke – så vi tænker på fremtiden!

Butikken vil komme til at fremstå mere åben, med plads, så kunderne kan bevæge sig frit rundt og blive inspireret. Vi får også mere plads, og dén vil vi bruge til at få nye varer ind i Butikken. Vi tror på holdninger! Varer, som er mærket med økologi, bio-dynamisk, Max Havelaar og Fair Trade vil få mere plads på vores hylder. Vi vil også få olie og balsamico i ”løs vægt”, så I kan komme og få tappet små flasker. Eksklusive, økologiske krydderier og udvidelse af vores kaffesortiment indgår også. Derudover finder I vores Summerbird og Sv. Michelsen chokolader i nye og større kølere.
Dermed sagt - der kommer til at ske mange spændende ting i vores sortiment!

Wohlenberg - Vi vil sælge historier og oplevelser.


2010 April - Vi køber Tobaksbutikken Plett's Efterf. på Perlegade 17 af Kirsten Mølholt

Efter overtagelsen blev Kirsten Mølholt i Kiosken, indtil hun gik på efterløn 1. september 2011.


2010 - Vi køber lokalerne på Perlegade 10

Tankerne om ombygning begyndte at tage form.


2009 - Wohlenberg som grøn butik - Zero butik - dét at gøre Sønderborg CO2 neutralt i 2029

2007 Jens Kristian Bertelsen blev kompagnon med en andel på 20%. Jens havde været med fra starten. Jens og Jørn havde arbejdet sammen i Kvickly. Jens som radio- & TV-mand og Jørn som vinmand og 1. mand i tiden fra 1977-1984. Senere blev Jens vinmand i Kvickly, indtil han stoppede for at slutte sig til Team Wohlenberg.

2004 1. maj overtog vi, Anna & Jørn Petersen, butikken Wohlenberg Vinhandel. For Jørn, født ud af en købmandsfamilie - C. Lauritzen/Købmand Jørgen Petersen i Ulkebøl - læs mere her, blev det en drøm, som gik i opfyldelse. Nemlig at arbejde med sin hobby: VIN. Turen er gået fra udlært hos Købmand Nedergaard på Ringgade i Sønderborg, via Kvickly, selvstændig købmand i familiebutikken i Ulkebøl over 11 år, faglærer på Mommark Handelskostskole (underviser i vin, tobak m.m.), hvor jeg gennem 5-6 år hjalp Walter Wohlenberg med smagninger - samt hjælper i vinafdelingen. Da Walter Wohlenberg i 2003 kom ind på generationsskifte, var jeg ikke sen til at slå til - og dét har vi ikke fortrudt!

Fra jubilæumsskriftet "Købmænd i Sønderborg 1900-2000" af Bent Lundt:

"I 1913 åbnede Gustav J. Wohlenberg en specialforretning her.
Han lagde stor vægt på salg af kaffe, således var der en kaffemølle i vinduet med hele 5 møller. Der blev også solgt te, og andre specialiteter, som muslinger, krabbekløer, blækspruttearme, kænguruhalesuppe, vinbjergsnegle, bønnespirer, palmemarv og mange forskellige saucer og essenser samt mange forskellige slags sennep. Alt i glas eller dåser.

Jeg kan huske, at jeg som barn har været i forretningen for at købe bl.a. lakridsrod og johannesbrød.

 

Gustav Johan Wohlenberg var født 24. oktober 1875. Han døde den 1. januar 1965. Hans søn, Walther Wohlenberg (født 14. august 1904) overtog forretningen allerede i 1936.

Fra 1946 begyndte man selv at brænde kaffe på en brænder som stod på et lager bag forretningen. Dette havde man stor succes med, og der blev solgt meget kaffe. I 1984 måtte man indstille brænderiet på grund af miljøstramninger, og herefter fik Wohlenberg sin kaffe brændt hos Peter Larsen Kaffe i Viborg, men dog stadig efter sine egne opskrifter, og det gør man stadig i dag.

Forretningen fremstillede selv chokolade- og konfekturevarer fra 1948 til 1980. Man har stadig en stor afdeling med disse varer, leveret af de førende chokoladefabrikker her og i udlandet.

Man har også et stort udvalg af lakrids i alle mulige former.

Tobaks og pibeafdelingen blev etableret i 1958 med et stort udvalg af cigarer og cerutter, cigaretter og pibetobak, og et stort udvalg af piber i mange prisklasser.

I begyndelsen af 70-erne kom sønnen Walther Wohlenberg jun. hjem i forretningen for at der kunne skabes en glidende overgang fra den ene generation til den anden, og i 1975 blev firmaet omdannet til et APS.


Efter Walther Wohlenbergs død den 16. oktober 1977 overtog Walther Wohlenberg jun. forretningen. Walther Wohlenberg jun. er født 4. august 1940. Han købte på et tidspunkt nabobygningen, hvor Teaterhotellet havde teatersal. I den tidligere garderobe er der indrettede i en stor vinafdeling med et stort udsøgt udvalg af de bedste vine. Det er i dag et af firmaets store aktiver.

Det er glædeligt at der stadig findes en sådan stor og velassorteret specialforretning i Sønderborg, og man må håbe at den kan bestå i mange år."