Bekræft din alder

HUSK AT DU SKAL VÆRE FYLDT 18 ÅR FOR AT KØBE VARER INDEHOLDENDE ALKOHOL HOS WOHLENBERG.DK

Du skal være fyldt 18 år

Købmanden i Ulkebøl

Købmanden i Ulkebøl

Jørn Petersen - Købmand med stort K

Opvokset og opflasket med dét at være købmand (se familiehistorien længere nede), været elev hos Købmand Tage Nedergaard, Ringgade i Sønderborg, 7 år hos Kvickly i Sønderborg som Grøntchef og Vinmand, 10 år som selvstændig købmand i Ulkebøl, 11 år som faglærer på Mommark Handelskostskole indenfor købmandsbranchen samt Danmarks eneste faglærer for vinelever fra hele landet i varekendskaberne vine, spiritus, øl, tobak m.m.

 

Fra jubilæumsskriftet "Købmænd i Sønderborg 1900-2000" af Bent Lundt:

"Kirkestien 1, Ulkebøl
Her har været en af de meget gamle kolonialforretninger. Det startede med at Lorenz Lorenzen i 1883 etablerede et Høkeri. Allerede i 1885 solgte han til Peter Mathiesen Bendixen.(Han var i øvrigt også billedhugger). Peter Mathiesen Bendixen drev Høkeriet frem til 1892 hvor det blev overtaget af Rudolf Berg, der drev det som Høkeri, bageri og brødudsalg. I 1919 blev en af de første brugsforeninger i området oprettet her, med Rudolf Berg som uddeler.

Allerede tre år efter opsagde han sin stilling som uddeler i brugsen og flyttede. Samme år overtog købmand og bager Peter Frederik Lauritzen forretningen, han var bedstefar til den sidste købmand på Kirkestien, Jørn Petersen.

Peter F. Lauritzen var udlært bager og var meget dygtig til sit fag. Hans varer blev kendt viden om, og forretningen blev en rigtig god og meget værdsat blandet landhandel. I 1943 døde P. F. Lauritzen, og hans enke Christine Lauritzen kørte forretningen videre indtil 1956 hvor hun solgte forretning og ejendom til datteren og svigersønnen Ingeborg og Jørgen Petersen.

Ved den lejlighed dukkede der en hidtil ukendt klausul op i skødet; Ejeren af Weesbækgaard i Ulkebølskov, Heinrich Lawaetz, havde fået forkøbsret til grunden hvis den blev sat til salg.
Heinrich Lawaetz havde dog ingen interesse i grunden, og solgte forkøbsretten for 50 kr. til Jørgen Petersen. Jørgen Petersen var udlært i Brugsen på Jernbanestien. Efter læretiden kom han på FDB’s storlager på Kongevej (Kanonhuset) og var her i flere år. Han var også en periode kommis i Kirke Hørup Brugs.

Efter overtagelsen af forretningen på Kirkestien blev bageriet nedlagt, og man koncentrerede sig om kolonialhandelen. I 1958 blev forretningen udvidet til 73 m2, og igen i 1968 til 193 m2.
Ægteparret Petersen, drev med stor flid og dygtighed forretningen, og de blev et meget populært par i Ulkebøl Sogn.

Jørgen Petersen lavede mange sjove handler, her blot et enkelt eksempel:
Da et andelsfrysehus i nærheden blev nedlagt, var det oplagt at folk havde brug for deres egen fryser, så han ville sælge hjemmefrysere. Salget gik meget trægt, så han lavede et særtilbud:
En hjemmefryser fyldt op med frostvarer til en særpris. - og så kom der gang i handelen.

I 1984 overtog tredje generation forretningen. Sønnen og svigerdatteren Jørn og Anna Petersen overtog forretningen. Forretningen gennemgik en modernisering og udvidelse efter overtagelsen. De havde mange gode og trofaste kunder. De arbejde dygtigt og flittigt i mange timer hver dag.

I 1993 fik Jørn Petersen tilbudt et fast job som underviser på Handelskostskolen i Mommark. Efter et årstid med 2 job satte de forretningen til salg. Det viste sig at være umuligt at sælge forretningen, så den l. april 1994 tog de konsekvensen og den sidste dagligvareforretning, på private hænder, i Ulkebøl Sogn lukkede.

Anna og Jørn Petersen deltager aktivt i livet i Ulkebøl, bl.a. i forsamlingshusets bestyrelse og i Ulkebøl Ungdoms- og idrætsforening og meget andet.

Jørn Petersen er også vinekspert. Han er formand for en vinklub og holder mange kursus om vin rundt i landsdelen. I dag er der bolig i lokalerne.

En lille sjov detalje
Ved ejendomshandlen mellem Christine Lauritzen og Ingeborg og Jørgen Petersen i 1956 var følgende klausul indført.
Køberne forpligter sig til for livstid vederlagsfrit at levere sælgeren månedligt:

10 kg mejerismør,
10 kg melis,
10 friske rugbrød á 2 kg. og
10 friske franskbrød a 600 gram.

At levere i portioner efter Christine Lauritzen ønske, på hendes bopæl indenfor Ulkebøl sogn eller Sønderborg kommune.
De varer der ikke aftages i månedens løb, skal godtgøres sælgeren med den til enhver tid gældende butiksudsalgspris den sidste i måneden. Den årlige værdi af denne leveringspligt andrager 1200 kr."