En smeltedigel af kulturer
Sicilien har gennem århundreder været stærkt påvirket af andre kulturer. Der er
indflydelse fra fønikerne, grækerne, romerne, araberne ligesom også
normannerne, tyskerne og spanierne har sat deres spor. Siciliens vinkultur er
gammel. I Homers Odysse, drikker Odysseus kyklopen, Polyfem, beruset i vin før
han blænder hans øje og dermed kan undslippe. I romertiden var sicilianske vine
som Mamertinum, Tauromenitanum og Populatum værdsat for deres kvalitet, lige
som øens specialitet Marsala, var værdsat i slutningen af det 18. århundrede af
den britiske admiral Nelson.
Et vinmæssigt kvantespring
I dag er Sicilien stadig et af Italiens centre for ”bulkvin”, og en væsentlig
bidragsyder til Europas vin sø. Mindre end 20% af øens produktion tappes i
området. Hvor ingen vil hævde, at Sicilien har lagt alle sine problemer bag sig, så
har øen i dag imidlertid rejst sig til at være en af de mest spændende vinregioner
i Europa, takket være en interessant kombination af rigeligt med solskin, stor
variation i topografi og jordbund, samt de gode indfødte druer. Investering i ny og
bedre teknologi har ligeledes været med til at sikre øen, hvad der nærmest kan
betegnes som et vinmæssigt kvantespring.
Tenuta Orestiadi – kvalitet fra Gibellina
Tenute Orestiadi i Gibellina på øens vestlige side udspringer af et vinkooperativ
og Orestiadi Foundation, som er en kulturel institution, hvis formål er at fremme
kendskabet til de sicilianske indfødte druer gennem foreningen af kunst og
vin. Orestiadi har domicil i et nybygget vineri på skråningerne, der dominerer
området omkring Gibellina. Kældrene er konstrueret i harmoni med de gamle
sicilianske traditioner, men rummer det bedste og mest moderne udstyr til
fremstilling og lagring af vinene.
Molino a Vento Nero d’Avola - Biologico
Det solrige klima på Sicilien giver særdeles gode muligheder for økologisk
vindyrkning. Navnet, Nero d’Avola, betyder den sorte drue fra Avola, og denne drue
er Siciliens mest udbredte og bedste lokale rødvinsdrue. Tenuta Orestiadi dyrker
Nero d’Avola druerne til Molino a Vento i bakkerne omkring byen Gibellina, 150
meter over havets overflade. Her giver de magre jorde med kalkholdigt ler med
jernforekomster druen optimale betingelser. Druerne håndhøstes ved fuld
fysiologisk modenhed. Ved ankomsten til kældrene afstilkes de og gæres i 12 –
15 dage under fuld temperaturkontrol og med daglig ompumpning af den
gærende most. En del af kernerne fjernes fra masken (delestage) for at undgå
bitre tanninstoffer. Efterfølgende lagres den unge vin, heraf en lille andel på fad.
Med vinen i glasset kan du glæde dig over den dybe farve og en herlig duft med
mindelser om røde bær. Smagen er medium kraftig med fine bær aromaer og en
appetitlig mineralitet, der leder over i en blød finish, med et strejf af krydderurter.
Sulfitter | Tilsat |
---|---|
Område | Sicilien |
Alkoholfri | Ingen |
Serveringsforslag | Faste oste, Fjerkræ, Grill, Kalv, Kylling, Kød, Lam, Oksekød, Ost, Pasta, Svinekød, Tapas |
Drue | Nero d’Avola |
Proptype | Korkprop |
Størrelse | 0,75 liter |
Alkohol % | 12,5 |
Land | Italien |
Økologisk | Ja |