Mortlach Distillery 1997 18 Y.o Marsala Finish Speyside Single Malt Wilson & Morgan Barrel Selection

På lager

1.075,00 kr

Mortlach is a very masculine spirit, and 18 months in a Marsala cask added just the right amount of complexity without overwhelming the whisky, which maintains unmistakable traits of this unique distillery. At the nose it’s rather restrained, with a dry character and an only slightly nutty hint, but it’s at the palate that it explodes with the typical Mortlach style. Firm, bold, mineral, with an explosive crescendo of beeswax and even a hint of peaty smokiness that become more evident with a drop of water, it then gradually evolves into a dry nutty style which betrays the Marsala influence. The finale is peppery and grows more astringent, but still retaining an obvious Mortlach character. Robust and elegant at the same time.

56,9
0,7 liter
Skotland
Whisky
Speyside
Single malt

Mere information

Siden 1992 har den uafhængige whisky aftapper Wilson & Morgan tilbudt en udsøgt serie af sjældne skotske whiskies til whiskynydere fra hele verden. Wilson & Morgan vælger kun de bedste malts efter 10 til 30 års lagring. Nogle aftapninger får også en finish i portvins, rom eller Marsala fade.

Disse single malts er aftappet når smagen topper og sælges mange steder i verden - og nu altså også i Danmark. Disse aftapninger findes kun i udvalgte specialbutikker indenfor vin og spiritus samt Michelin-restauranter.

Historien bag Wilson & Morgan er forbundet tæt med historien bag Venedigfamilien Rossi. I 1920'erne begyndte Venedigs historiske rolle som et handelsmekka at falme. Men vin- og oliekøbmanden Giuseppe Rossi, der er bedstefar til Fabio Rossi, som er nutidens direktør for Morgan & Wilson, flyttede fra Venedig til "fastlandet" og slog sig ned i Treviso. Treviso er en smuk og driftig by, 1½ time fra "Laguna Venetia" og traditionelt et foretrukket mål for det bedre borgerskab fra Venedig om sommeren.

Efter 2. verdenskrig, overtog Giuseppes søn - Mario Rossi - forretningen og udviklede forretningen positivt i den hårde efterkrigs tid. I 1960'erne var væksten højere end nogensinde og Mario Rossi besluttede at tiden var inden til at begynde med at importere whisky fra "whiskiens hjemland' - Skotland.

Helt i tridt med tidens trend, var de første importerede whiskies blended whisky og det tog - selv i Italien med de trænede ganer - næsten 10 år før Rossi-husets kunder begyndte at efterspørger en mere kompleks smag. Derfor begyndte Mario Rossi i 1970 at opkøbe premium-bleded whisky direkte fra de skotske destillerier.

Alle fade med single malt indkøbt i Skotland, blev udvalgt personligt af Fabio Rossi. Fabio er uddannet oenologist - og studerede vinfaget i Conegliano, Italien. Fabio Rossi har en gylden regle for sin udvælgelse af fadene: "Stol på din egen smag og dit instinkt!" - og det er takket være denne regel at Wilson & Morgan whiskierne i dag fremstår med en solid kvalitet og et spændende sortiment af single malts.

Marsala finish
- en italiensk opfindelse - whisky med smagen af Florence!

Wilson & Morgan kombinerer Skotlands stolthed - malt whisky - med Italiens passion - når single malt gives en finish i udvalgte Marsala-fade.

Trevisio er en lille italiensk by med en velholdt centrum fra middelalderen bare 30 min. fra Venedig. Men som det ofte er med små steder - de har en stor historie.

Engang var Treviso det udvalgte ferie mål for de rige og smukke fra Venedi. Det var dengang hvor byen ved lagunaen stadig var centrum for købmands emperiet. I dag smykker smukke huse, torve og et ekstraordinært stort antal banker byen. Det er også i denne by at single malt med Masala finish "opfindes".

“Let's get started” er en bemærkning tæt relateret til whisky. Det har lydt mange gange i små hytter og huler i Højlandet i Skotland under Henrik d. 8 - og har drevet skotterne igang med at destillere deres fine nationale udtryk - single malt. Og samme tanke strejfede Fabio Rossi under en forretningsrejse til Sicilien, hvor han smagte den ø's særlige vin - Marsala.

Først og fremmest er Marsala en by på Sicilien, grundlagt af fønikerne 500 år før Kristus. Marsala vinen opnåede berømmelse da den britiske vin-købmand John Woodhouse fandt den i sin søgen efter et bedre smagende og billigere produkt end Portvin og Sherry. Han fandt denne 16%, søde og dyb rød after-dinner vin kaldt Marsala som svar på sin søgen.

I dag har Marsala for længst indtaget en fornem placering hos vin connoisseurs fra hele verden - og især i det nordlige Italien foretrækkes Marsala som en after-dinner drik. Det var ikke et stort skridt at tage for Fabio Rossi, da han så mulighederne i at kombinere den varme efterglød fra vellagret Marsala vin og skotsk single malt whisky. Det lå lige for - og sådan bliver man en del af whisky historien.

“Let's get started” – og Fabio Rossi kontaktede producenter af Marsala vin - og købte her de bedste fade som kunne opdrives og bragte dem til Treviso. Herfra blev fadene udskibet til Skotland - og fordelt til flere skotske destillerier.

I et helt år hviler single malt whiskien i Marsala-wood - og giver malten tid til at "suge Marsala saften" ud af fadet. Resultatet af dette lange kys - bliver single malt med Marsala finish - som naturligvis er en sjældenhed.

56,9
0,7 liter
Skotland
Whisky
Speyside
Single malt