Sammen med Sauternes er de søde ungarske Tokaji vine blandt verdens fineste. Det diskuteres stadig, hvor de første ædelt søde vine blev skabt, men Tokaj er bestemt med i opløbet, og det er interessant at tænke på, at Tokay d'Alsace altid har været funderet på Pinot Gris, og at benævnelsen angiveligt er kommet til som et tidligt salgstrick i 1700-tallet, hvor de ungarske Tokaj-vine nød større anerkendelsen i Frankrig end franskmændenes egen Sauternes.
Smager man på vinene, fornemmer man de historiske vingesus og får forståelse for anerkendelsen. De er usædvanligt intense og forførende, og til trods for de til tider enorme mængder restsukker kommer de fleste med en pirrende syre, som på mirakuløs vis skaber eminent balance i tingene
Sødmegraden udtrykkes nogle år endnu i puttonyos, som er en ældgammel måleenhed og navnet på en kurv, som rummer 25 kg Aszü-druer, det vil sige dehydrerede druer inficeret af ædelt råd. Den traditionelle fad størrelse i Tokaj kaldes en Gönc og rummer 136 liter, og jo flere puttonyos, man fyldte i Gönc'en, jo sødere bliver den færdige vin. I dag refererer puttonyos til niveauet af restsukker, og siden 2014 har der kun været to kategorier af puttonyos-vine tilbage. 5 og 6 puttonyos.
2016-årgangen var ovenpå et par år med ikke så meget ædelt sindelag fra vejrgudernes side lidt af en åbenbaringen for vinbønderne i Tokaj. Simpelthen de smukkeste konditioner hvis man spekulerer i pourriture noble med masser af morgendis, der blev hængende ude blandt vinstokkene og på Pajzos høstede man 25 tons druer der kunne veksle til vine med forskellige grader af sødme. Rekord siden Jean-Louis Laborde overtagelse af ejendommen i 1991!