Ikke på lager

2017 Pajzos- Tokaji AsZú 5 Puttonyos

Pris pr. stk. 299,00  DKK

Her er der tale om Der er tale om næsten lige dele Furmint og Hárslevelü, som er gæret hver for sig uden fremmede gærstammer og ved lav temperatur, og derpå sammenstukket i rustfrit stål, hvor vinen har ligget sur Lie i 7 måneder, inden den er fyldt på  220-liters egetræsfade af lokalt egetræ fra Zemplén-bakkerne, hvor den er modnet i yderligere 32 måneder, inden den endelige cuvée er sammenstukket og tappet flaske.

En overdådig vin med krydrede kaskader af abrikos, smørblomst, mandarin, marcipan, honning, fugtig fyrrenåle skov og sandeltræ til næsen, og derpå fed med tydelige honning noter, figen, citrusfrugt og karamelliseret ananas i munden. Og så bliver hele herligheden bliver brillant formidlet af høj næsten menthol forfriskende syre og læskende kalket mineralitet. En flydende historiebog og en fremragende vinoplevelse.

Den ultimative ledsager til blåskimmeloste og foie gras terrine, men også glimrende til desserter med creme og/eller mousse samt syltede eller karamelliserede frugter og bær. Kan også fungere fint som en dessert i sig selv, men husk at her dur de små glas ikke!

Årgang
2017
Sulfitter
Tilsat
Alkoholfri
Ingen
Producent
Château Pajzos
Serveringsforslag
Blåskimmel, Dessert
Drue
Falanghina
Proptype
Korkprop
Størrelse
0,5 liter
Alkohol %
11,5%
Land
Ungarn
EAN-nr:
5997409501670

Sammen med Sauternes er de søde ungarske Tokaji vine blandt verdens fineste. Det diskuteres stadig, hvor de første ædelt søde vine blev skabt, men Tokaj er bestemt med i opløbet, og det er interessant at tænke på, at Tokay d'Alsace altid har været funderet på Pinot Gris, og at benævnelsen angiveligt er kommet til som et tidligt salgstrick i 1700-tallet, hvor de ungarske Tokaj-vine nød større anerkendelsen i Frankrig end franskmændenes egen Sauternes.

Smager man på vinene, fornemmer man de historiske vingesus og får forståelse for anerkendelsen. De er usædvanligt intense og forførende, og til trods for de til tider enorme mængder restsukker kommer de fleste med en pirrende syre, som på mirakuløs vis skaber eminent balance i tingene

Sødmegraden udtrykkes nogle år endnu i puttonyos, som er en ældgammel måleenhed og navnet på en kurv, som rummer 25 kg Aszü-druer, det vil sige dehydrerede druer inficeret af ædelt råd. Den traditionelle fad størrelse i Tokaj kaldes en Gönc og rummer 136 liter, og jo flere puttonyos, man fyldte i Gönc'en, jo sødere bliver den færdige vin. I dag refererer puttonyos til niveauet af restsukker, og siden 2014 har der kun været to kategorier af puttonyos-vine tilbage.  5 og 6 puttonyos.

2016-årgangen var ovenpå et par år med ikke så meget ædelt sindelag fra vejrgudernes side lidt af en åbenbaringen for vinbønderne i Tokaj. Simpelthen de smukkeste konditioner hvis man spekulerer i pourriture noble med masser af morgendis, der blev hængende ude blandt vinstokkene og på Pajzos høstede man 25 tons druer der kunne veksle til vine med forskellige grader af sødme. Rekord siden Jean-Louis Laborde overtagelse af ejendommen i 1991! 

Specifikationer
Årgang2017
SulfitterTilsat
AlkoholfriIngen
ProducentChâteau Pajzos
ServeringsforslagBlåskimmel, Dessert
DrueFalanghina
ProptypeKorkprop
Størrelse0,5 liter
Alkohol %11,5%
Land Ungarn
EAN-nr:5997409501670