Pietranera IGT Piaggia
Piaggia er grundlagt af Mauro Vanucci i midten af 1970’erne og ejendommen ligger i Poggio a Caiano, tæt ved byen Carmignano, blot små 15 km vest for Fi-renze i Toscana. Carmignano er også navnet på en af Toscanas mere ukendte vinregioner og, ikke mindst, bedste røde vine, der erhvervede DOC status i 1975 og DOCG status i 1990. Carmignano har længe været anerkendt som et favoriseret dyrkningsområde, hvis vinhistorie kan føres tilbage til etruskerne, og allerede i 1300-1700 tallet var vinene herfra eftertragtede og nød anseelse af storhertugerne af Medici, den vel nok mest indflydelsesrige familie i renæssancens Firenze. Medici’erne var – måske - med til at starte en tradition med at dyrke Cabernet Sauvignon her og blande disse druer med den lokale Sangiovese, idet Catherine de Medici siges at have bragt den til området i det 16. århundrede. Andre kilder fremhæver at denne prak-sis udbredte sig i 1800-tallet og fremdeles før frem-komsten af de såkaldte Supertoscanere i den senere del af det 20. århundrede. Under alle omstændigheder – og mere sikkert - er det, at en historisk vigtig Car-mignano-producent i begyndelsen af 1970’erne plan-tede Cabernet Sauvignon-stiklinger fra Chateau Lafite på dele af sine jorder og stiklinger herfra har siden fundet vej til mange andre producenters marker og vine. Mauro Vanucci fremstillede sin første Carmig-nano Riserva i 1991 og har siden drevet det nu 25 ha store vinbrug, med 15 ha udlagt til vindyrkning, frem i den absolutte elite i det lille dyrkningsområde.
Pietranera fremstilles på ren Sangiovese og er en frisk og elegant velstruktureret vin, der udmærker sig ved en skøn kirsebærfrugtighed og en attraktiv speziatura eller krydring, der giver aromatisk karakter. Den ud-fylder samme funktion som en basis-Chianti og frem-viser nogle af de egenskaber Sangiovese antager i Car-mignano og kan her opleves i ungdommens mere pri-mærfrugtige klædedragt. Mauro og datteren Silvia Vanucci foretrækker at give den en forholdsvis lang maceration på 18-20 dage for at udtrække et optimum af sanseproducerende stoffer fra druematerialet, der er forholdsvis sent høstet. Alligevel formår de at frem-bringe en vin med stor umiddelbar appel og kvalite-ter, der gør den oplagt til en bred vifte af pasta- og kødretter, eller en hjemmegjort pizza.