Italiens nordligste provins
Der tales både tysk og italiensk i Alto-Adige, der også kendes som Sydtyrol. Regionen er
Italiens nordligste, og er især kendt for hvidvine af meget høj kvalitet. Terrænet er meget
kuperet, og det er ikke usædvanligt at finde marker, som spænder over mere end 100
meter i højdeforskel. Som noget usædvanligt er flere af de bedste producenter i Alto Adige
cooperativer.
Erste + Neue
Det lidt underfundige navn, Erste + Neue opstod, da den første cooperative kælder i byen
Caldaro slog sig sammen med den nye cooperative kælder. Den Italienske vinbibel,
Gambero Rosso (2014), omtaler Erste + Neue som "et af de enestående cooperativer i den
fortryllende Alto Adige by Caldaro, og det mest progressive når det gælder
vinfremstillingen". Vinene fra Erste + Neue opnår da også år efter år både to- og de
forjættede tre glas ratings i Gambero Rosso. Vinene fremstilles af den unge og talentfulde
Gerhard Sanin.
Med naturen som vinmager
I kældrene hos Erste + Neue går den mest moderne teknik hånd i hånd med det bedste fra
den gamle tradition. Indgangsvinklen for Gerhard Sanin er, at det er naturen, der skaber
vinen, og hans rolle er mere end noget andet, at "lytte" til hver enkelt vins behov. Således
gæres og lagres vinene både i tanke af rustfrit stål og store, gamle træfade, eller små
barriques, alt efter druesort, årgangens, kvalitet og ud fra om Gerhard Sanin vurderer at
iltens påvirkning i træfadet er gavnlig for vinens udvikling, eller om de inerte betingelser i
ståltankene er bedst. Her er ingen recept. Smagsløgene og vinen dikterer.