Pionerer indenfor økologi
Weingut Schönhals ligger i idylliske Biebelnheim i hjertet af Rheinhessen.
Datteren Hanneke overtog i 2018 ejerskabet af vingården og udgør sammen med
faderen Eugen Schönhals og vinmager Martin Knab en stærk trio. De dyrker 13 ha
vinmarker på loess og kalkstensholdig jord. Cirka halvdelen af markerne er med
Spätburgunder, mens den resterende del er med hvide sorter, herunder Riesling
og PIWI-sorter (resistente overfor svampesygdomme), som Schönhals har
eksperimenteret med i mere end 20 år. Eugen Schönhals var forud for sin tid og
indførte allerede i starten af 1980’erne økologiske dyrkningsmetoder. I 1985 var
Schönhals et af de stiftende medlemmer af ECOVIN, som er Europas ældste
organisation indenfor økologi med strenge regler for dyrkning og produktion af
økologisk vin. Schönhals modtog det officielle certifikat for økologi i 1988.
Hotspot for biodiversitet i Rheinhessen
For Schönhals er det ren logik at tage afsæt i en øko-logisk praksis: ”Vi gør ikke
noget, der er overflødigt eller for meget”. En levende jord er forudsætningen for
vitale vinstokke og sunde druer. I vinmarkerne fremmer vilde urter, græs og
bælgfrugter den naturlige frugtbarhed. Jordbunden løsnes af rødderne fra urter og
græs og er levested for utallige regnorme og mikroorganismer, hvilket bidrager til
øget humus. Over jorden giver det grønne, blomstrende habitat levesteder for
gavnlige insekter, edderkopper, små dyr og fugle, som sikrer balance i naturen.
Vinstokkene plejes med omhu, og man forebygger sygdomme ved at anvende
organisk gødning, biodynamiske præparater og planteforstærkende
plejeprodukter. Schönhals mener, at økologi indflyder positivt på vinkvaliteten,
fordi lave udbytter, vitale vinstokke og en levende jordbund er basisingredienser i
en smagfuld, interessant og livlig vin. Som et kuriosum har Schönhals etableret
”trulli” baseret på pileflet, dvs. shelters ude i landskabet, hvor man kan søge ly og
overnatte.
Oranje - et "Prachtstücke"
Oranje er lavet på Cabernet Blanc, som er en svamperesistent PIWI-drue
fremavlet på Vininstituttet i Freiburg, Tyskland. Det er en hvidvinsdrue, der er en
krydsning af Cabernet Sauvignon og andre sorter, som udmærker sig ved et højt
aromatisk potentiale og et tanninrigt drueskind. Med andre ord en velegnet drue til
skind macerering. Druerne høstes i hånden og knuses let, hvorefter bær og most
spontangærer. Efter endt gæring presses druerne, og vinen flyttes til 225 liters
barriques, hvor den lagrer i 6 måneder, før den aftappes uden tilsætning af svovl
og uden filtrerering. Det resulterer i en orange vin med waow-effekt! I næsen har
den udtalte aromaer af æbler og vilde urter, der går igen i smagen, som er fyldig
og frugtig med et strejf af anis og grafit. Vinen udfolder sig i glasset over tid og
disker op med nye, aromatiske variationer selv efter 3 – 4 dage i åben tilstand.
Dette er en rigtig gastronomi-vin, som matcher det kreative, individuelle køkken.
Rigdommen af aromaer reflekterer madens smag og nuancer. Nyd den til
hummus med koriander, spinattærte, bagte rødbeder med valnødder, glaserede
gulerødder, røget fisk eller stegt oksekød.